Ignaciánska spiritualita

V KAŽDODENNOM ŽIVOTE

Bedlivosť – citlivosť na krásu a dobro

The Creation of Man by Michelangelo Sistine Chapel

(19. nedeľa, 11. augusta 2019) – Drahí bratia a sestry, možno povedať, že hlavnou témou dnešného evanjelia je bdelosť. Keby som sa vás teraz spýtal, aké pocity sa vo vás objavia, keď pocítite slovo bdelosť, alebo bedlite? Boli by to pocity skôr pekné, pozitívne, príjemné alebo skôr pocity opačné? – Obávam sa, že väčšina z nás, by pocítila pocity skôr negatívne, v tom zmysle, žeby sa nám v mysli možno objavili Ježišove slová: Bedlite a modlite sa, aby ste neprišli do pokušenia, teda bdelosť, ktorá nás vyzýva k ostražitosti pred niečím zlým, nepríjemným…., je teda prirodzené, že naše spontánne pocity spojené zo slovom bdelosť, by boli skôr negatívne, ako pozitívne. – A je to v poriadku.

V poriadku však je aj to, že v našom živote často existujú paradoxy, a psychológovia dokonca tvrdia, že ak sa v živote stretáme s paradoxom, tak je to okamih, kedy prežívame niečo, čo je pre náš život dôležité. – Hovorím to preto, lebo výzva k bdelosti má v sebe aj veľmi pozitívny a pocitovo príjemný aspekt. O čo ide? Sv. Ignác nás vyzýva k tomu, aby sme Boha hľadali a nachádzali vo všetkých veciach – k tomu je potrebná bdelosť, bdelosť, ako citlivosť. – Citlivosť, podobne, ako je citlivý film na svetlo….. Ak chceme nachádzať Boha v našom každodennom živote, je potrebné, aby sme sa stali bdelí, citliví a vnímaví na všetko, čo je okolo nás krásne a pozitívne – pretože práve Boh cez takého okamihy a aspekty v našom živote pôsobí. – Sv. Ignác pozýva k tomu prostredníctvom modlitby Spytovania svedomia – , v ktorej osobitné miesto má vďačnosť….

Stránky: 1 2 3

2 Comments

  1. Toto je krásna myslienkq na meditaciu. Dnes sme bolí v ksplnke v Piešťanoch a chybala dobrá homily. Len základ bol na připravenost – opakovaná kapitola s olejom. Dakujem za inspiraci.

  2. Krásne, výstižné a krátke. Veľmi dobre stavané na hlbšie rozjímanie. Mimoriadne ma zaujala pasáž o citlivosti, o ktorej sa dnes už málo hovorí a v bežnom živote ako keby chýbala. Tak je to aj vo vzťahu k hľadaniu Božých darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *