Ignaciánska spiritualita

V KAŽDODENNOM ŽIVOTE

Bedlivosť – citlivosť na krásu a dobro

Aby sme sa mohli stať bedlivými, teda citlivými a vnímavými, aby sme boli schopní opravdivo vnímať krásu Boha okolo nás, je potrebné, aby sme vytvárali život, ktorý je naplnený pozitívnymi aspektmi – osobitne som si to uvedomil tento týždeň, keď som sa ráno, v skupinke detí na fare zúčastnil spolu s „tetami“ na modlitbe detí. Deti mali možnosť každé sa vyjadriť a povedať, za koho sa chcú modliť – za maminku, tatínka, za bračeka, sestričku – potom každé dieťa dostalo nejaký jednoduchý hudobný nástroj, a mohlo sa zapojiť svojim spôsobom do spevu, ktorý „teta“ sprevádzala gitarou. Nakoniec do hudby mohli sa zapojiť aj jednoduchým pohybom a tančekom – veľa pozitívnych aspektov, veľa kreatívnej lásky spolu prežitej – a o to ide, vytvárať život pozitívne a krásne impulzy, využívať svoju kreativitu, prejavovať svoju lásku rozličným tvorivým spôsobom, obklopiť sa krásnymi vecami.

V Piešťanoch som poznal priateľov, ktorí majú takmer  70 rokov a manžel, každý piatok svojej manželke kúpi kyticu kvetov – prakticky celý týždeň žena má pred očami, krásne kvety, ktoré sú však zároveň symbolom manželovej lásky, ktorá je s ňou i vtedy, keď on nie je doma. …jednak vytvárať nový štýl života – kreatívnej lásky, krásy a pozitívnych impulzov a stimulov. Ale to je prvý krok, aby sme však mohli rásť vo viere a láske, je potrebný ešte ja druhý krok – uvedomovať si to, ako Boh pôsobí v našom živote, kde a kedy sme prežili takúto lásku – večer 5 – 10 minút – vychutnať si tieto okamihu, uvedomiť si, kvalitu a charakteristiku jazyka, ktorým ku mne hovorí Pán – zároveň sa disponujem, aby som sa stával ešte viac citlivým a pozorným na Božie dotyky a na Božiu reč v mojom každodennom živote.

… áno, a tak prichádza k premene nášho srdca. Je potrebná, aby sme mohli stretnúť Boha vo svojom živote, premena srdce v tom zmysle, že naše srdce je naplnené niečím pekným a pozitívnym. Takáto premena prináša do nášho života oslobodenie od závislostí a slobodu od strachov, a tak náš život sa stáva krajším a spokojnejším. Je to zároveň aj o ďalšom aspekte, ktorý veľmi úzko súvisí so schopnosťou bdelosti v našom živote — o tvorivosti a našich daroch a telentoch…. Sme pozvaní, aby sme si boli vedomí svojich darov a tvorivo ich využívali pre šírenie dobra a krásy v tomto svete, – myšlienkami…, aby sme tak bedlivo spolupracovali s Bohom a božou prítomnosťou v nás.

Nuž učme sa bedliť, jednak aby sme nielenže neprišli do pokušenia, ale aby sme aj boli schopní vstúpiť do katarzie, očistného procesu v našom živote a tak boli schopní vidieť, nachádzať a zakúšať Božiu prítomnosť všade okolo nás a v nás.

Stránky: 1 2 3

2 Comments

  1. Toto je krásna myslienkq na meditaciu. Dnes sme bolí v ksplnke v Piešťanoch a chybala dobrá homily. Len základ bol na připravenost – opakovaná kapitola s olejom. Dakujem za inspiraci.

  2. Krásne, výstižné a krátke. Veľmi dobre stavané na hlbšie rozjímanie. Mimoriadne ma zaujala pasáž o citlivosti, o ktorej sa dnes už málo hovorí a v bežnom živote ako keby chýbala. Tak je to aj vo vzťahu k hľadaniu Božých darov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *